Kärlekens roll: Hur känslomässig närhet formar spädbarnets hjärna, av Sue Gerhardt

sep 24, 2018 | Litteraturtips, Psykosyntesbloggen

Kärlekens roll: Hur känslomässig närhet formar spädbarnets hjärna av Sue Gerhardt

Om boken: Kärlekens roll berättar om vad de senaste rönen inom neurobiologi, neurovetenskap och utvecklings psykologi be tyder för vår förståelse av hur spädbarn formas och utvecklas.

Denna andra utökade upplaga har uppdaterats och reviderats utifrån den nya forskning som framkommit sedan boken publicerades första gången 2004. Här finns även ett helt nyskrivet kapitel som behandlar graviditetens betydelse vid formandet av ett litet barns framtida känslomässiga och fysiska välbefinnande.

Kärlekens roll förklarar varför kärleksfulla relationer är så viktiga för hjärnans utveckling under den tidiga barndomen, och på vilket sätt samspelet mellan barn och föräldrar kan få bestående verkningar på barnets framtida känslomässiga och fysiska hälsa.

Boken kartlägger i synnerhet de omfattande följder tidig stress kan få på små barns framväxande nervsystem. När något går fel i relationerna under de första levnadsåren måste det beroende barnet anpassa sig. Och numera vet vi att även barnets hjärna anpassar sig. Det är särskilt hjärnans känslo- och immunsystem som kan påverkas av tidig stress och bli mindre välfungerande, vilket gör barnet mer utsatt för en rad senare svårigheter som depression, antisocialt beteende, missbruk och anorexi, likaväl som fysiska sjukdomar.

Under Psykosyntesbloggen kan du läsa mer om vad olika personer, inom psykologins och psykosyntesens värld, både i Sverige och internationellt, tänker ur en mångfald av perspektiv på psykosyntes, psykologi och människan i livet.

Bloggarkiv

Bloggkategorier